Eriks Skildpadde kostume

Til fastelavn i år (2012) skulle Erik selvfølgelig klædes ud i en fin dragt. Og da vi ofte synes at han minder om en skildpadde (det var dog mest som nyfødt), var det selvfølgelig det, som han skulle være.
Samtidig var det en god anledning til at afprøve min symaskine (Bernina Bernette), som jeg fik i 30 års gave. Ellers har jeg stort set ikke syet, siden jeg gik i klubben som ung pige.
Alt stoffet til dragten, købte jeg i Stof2000.

Jeg startede med at klippe stoffet (isoli), efter to natdragter jeg havde i forvejen. De var dog i str 68/74, så jeg måtte lægge cm til i benlængden, armlængden og i den øvre del af kroppen, for at gøre den ca. 1 nummer større. Til gengæld beholdte jeg bredden, da Erik er en tynd dreng.
Her ses selv kropsstykket, ærmerne, og fødderne. Jeg brugte 2 forskellige natdragter som inspiration, da jeg godt kunne lide fødderne på den ene, men kroppen og åbningen ned langs benet på den anden.
Men det giver jo også kun mere udfordring, når man har flere kilder til inspiration :-)

Jeg valgte brun rib til alle ribkanter. Dvs på ærmekanterne, samt på hele åbningen som også går ned langs det ene ben.
Da jeg ikke har købt rib før, bestilte jeg 2 meter. Det kan jeg så afsløre, er mere end rigeligt :-) Så Eriks tøj får nok fremover altid brune ribkanter...

Dragten har her fået alle ribkanter på (de 2 ærmeåbninger, samt det lange stykke langs hele åbningen), og foden er også syet på.
Jeg har syet alle delene sammen med en tvillingenål, da jeg så ikke skulle zigzag kanter.
Ribkanten er også syet med tvillingenålen, og det ser det bare sindsygt godt ud med de 2 tråde lige ved siden af hinanden. Da jeg brugte godt med nåle, syede jeg ribben på ad blot én omgang.
For at få det rigtige stræk på ribben, klippede jeg den i forholdet 3/4 af det stykke som skulle have rib.

Den anden fod skulle sys lidt anderledes på, da åbningen går ned langs foden. Så der blev sat godt med nåle.

Så er dragten stort set færdig. Nu mangler kun alle trykknapperne. Og da jeg har mange planer om at sy meget fremover, har jeg selvfølglig købt en Pryms trykknap tang :-) Men det er altså også et dejligt stykke værktøj.

For at fuldende dragtens helhedsindtryk lavede jeg en hagesmæk som passede til. Jeg brugte en af Eriks hagesmække som model. Jeg valgte forsiden i ribstoffet, og bagsiden i isoli stoffet. For at lave den ekstra sugende, kom jeg endnu et stykke isolistof i mellem de 2 lag.

Så er jeg gået i gang med selve skjoldet. Det består af en rund pude syet i Isoli stoffet (da jeg også har rigeligt af det stof), som jeg fyldte med Krøyer kugler. Krøyer kuglerne har jeg en hel sort sæk af fra et tidligere hækleprojekt, så dem har jeg altid på lager. Isolipuden blev så syet ind i en brun pude, lavet af filt. Jeg monterede også en lille hale i det grønne isolistof imellem de 2 lag skjold.

Først skulle jeg dog lave skildpadde mønsteret på skjoldet. Så jeg måtte igang med at regne, for at få lavet en sekskantet model, som jeg kunne sætte nåle efter. Men så blev mønsteret også super flot.
Jeg syede efterfølgende mønsteret med tvillingenålene i den grønne farve.

Elastikbåndet til at holde puden på Erik, syede jeg på bagsiden af det brune filt. Her ses det med åbningern til armene foroven og benene forneden.

Her er det færdige skjold. Bemærk også den fine hale.

Skjoldet ses her nedefra.

Og så har vi her skildpadden med dragten, hagesmækken og skjoldet!

Her ses Erik forfra med dragten, imens han kontrollerer ærmet.
Dragten har han siden brugt mange gange som natdragt, så det var ikke kun en engangsforestilling :-)
Så konklusionen er: Et helt igennem perfekt kostume, som bestemt var alle aftenerne værd.


Sidst opdateret den 20/4 2012 @ Ea Quitzau